Bureau Cultuurhistorie

Heiloo

  • In het rustige, groene dorp Heiloo direct ten zuiden van Alkmaar, schuilen een paar historische parels, die meer aandacht verdienen dan ze tot op heden kregen. De Runxput op de bedevaartplaats Onze Lieve Vrouw ter Nood wordt bezocht; de put is bekend om het bijzondere water, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. De geschiedenis van deze bedevaartplaats gaat terug tot het jaar 1405. Het devote bedevaartpark is met haar kapellen, de kruiswegstaties en de nagebouwde berg van Golgotha zeer interessant en een bezoek meer dan waard.
  • Ook ee andere waterbron, -de Willibrordusput-, wordt bezocht. Hij ligt bij het Witte kerkje, waarom heen het dorp vanaf het jaar 700 is ontstaan. Waterput en kerkje maken nog altijd deel uit van een prachtig kerk-erf met begraafplaats en zeer oude bomen.
  • Het 18e eeuwse landgoed Nijenburg is een groene buffer tussen Heiloo en de stad Alkmaar. In het eeuwenoude landgoed is veel moois te bewonderen. De 18e eeuwse Franse tuin en de 19e eeuwse Engelse tuin worden bezocht, maar ook de opmerkelijke kattenberg en de lange zichtas (waarin exact op 21 juni de zon onder gaat) komen we tegen.
  • De voormalige Willibrordstichting die als inrichting voor mensen met geestesziekten in de jaren ’30 van de 20ste eeuw werd gebouwd bestaat uit interessante gebouwen die een kenmerkende gesloten architectuur bezitten. U wordt over het terrein rondgeleid waarbij de ontwikkeling van de psychiatrie in de gebouwen zichtbaar is.

 Landgoed Nijenburg

 

 

Top